Saturday, April 25, 2015

future

Assalamualaikum.

lately, buku tarbiah seems famous and everyone started to read it. lelagi buku diagnosis enn. nangis nangis korang baca. tapi memang tak dinafikan buku tu sangat bermanfaat and banyak gila bagi input kat jiwa yang dahagakan ilmu ni. semua doktor tu cam relate kan cerita dorang dengan kebesaran Allah and that's the best part. the way they told the story pun best, santai je. macam fixi pun ada tapi yang ni bermoral sikit ah.

pastu tambah pulak medical terms yang dia letak lagi lah buat aku lagi berminat nak baca. buku ni kira cam paling cepat ah aku baca. kau tak rasa cool ke hafal medical terms yang belit belit lidah tu ((ke aku sorang je rasa centu)) talked about future, finally career path rasa cam makin jelas terang dan lurus, obstetricians and gynaecologists ((o&g)) or bahasa mudah, pakar sakit puan. saja je bajet jap. aku bukan apa, cara dia cerita pasal doctor o&g ni rasa macam challenging pun ada buat aku rasa berminat gak. nanti boleh sambut baby yeayy. rasa kepuasan bila mak dengan anak dedua selamat dan sihat tu mesti best enn. but one thing yang aku takut tu la tetiba ada on-call lak en tengahtengah malam sampai 4, 5 pagi peh pengorbanan masa tidur tu besar tu.
but one thing yang aku suka pasal doctor ni bila dia tolong pesakit tu dia cam patient come first before anything else. ha kau faham tak. keselamatan pesakit tu diutamakan. ha centu lah. dah la smart pakai kot putih tu tak rasa ke tak rasa keee ((lagi lagi aku yang pakai hahaha))

part nak belajar overseas ke tak tu tak sure lagi. tadi aku check medical university all over the world. ada satu tu kat new zealand wehhhhh. nak kat situuuuu. tapi aku rasa semua ni boleh tentukan lepas dapat result spm nanti ah. kalau ada rezeki dapat scholarship pergi overseas lah hendaknya. kalau tak, kita stay malaysia je lah. malaysia pun banyak je sebenarnya u yang ada course medic ni kan. tak kisah la asalkan belajar rajin rajin dapat anugerah dekan peh tinggi cita cita. kalau ikut lifeplans ibu, habis spm belajar kat malaysia lu sampai degree pastu kerja, kahwin ha pegi sambung master dengan family kat overseas nak sangat kan.
course medic dah la lama do. habis je foundation dengan degree, mahu umur aku dah 24 time tu hahahaha kalau takde calon lagi cemana andartututmereputututut. dah la, perjalanan masih panjang jauh berliku berduri lagi, kena tangguh dulu fikir pasal ni. kita capai straight A's spm dulu okay. everything will goes well inshaAllah.

sampai disini sahaja pertemuan kita kali ini. prof kena undur diri. pemetaan kerjaya yang cikgu jannah pesan tu aku dah siapkan dah ni ((prs take note pls)) hahaha okbai.

Moga Allah sayang

Sunday, April 5, 2015

so how's life?

Assalamualaikum.

its been so hard lately. semua yang pindah seems to have problems. lots of problems. tbh, aku sendiri takpandai nak bagi nasihat apa since aku takmengalami benda tu sendiri tapi aku tau korang boleh. kita kan budak maahad. budak maahad ni sado semuanya setakat benda kecik tu tak effect pape pun. and always think positive. semua benda yang terjadi ni ada hikmah dia. takkan Allah nak bagi ujian kat hamba dia kalau hamba dia takboleh tanggung right. i know you guys can handle this.

tapi tu ah, things are not the same since the day you guys left. semua cam upside down.
there's no more yana nak nyanyi let it go almost every day, crying over small things, bersin kuat nakmati sampai pekak telinga, geng tidur dalam kelas, geng pasang impian nak kurus tapi pemalas exercise.
there's no more aina yang banjir sampai nampak seluar hospital, karok lagu hindustan jiwang semua dia tau, jalan sama tinggi dengan aku, badar bertauliah, sakat pakcik dm tu reramai.
there's no more bipak yang suka f*rt depan orang ramai yg buat kita semua gelak kuat gila satu asrama dengar, yang setia tadah telinga dengar problems aku, yang setia keluar lepak hang dengan aku ((how i miss kita keluar hang dua orang je bila lagi boleh buat centu weh)).
there's no more nisu yang suka buat show sendiri ((all bout that bass ofc)), drama nangis nangis sampai kiteorang pun nak nangis sekali, setia jadi couch exercise sampai kurus, suka buat muka hodoh dengan alia, geng shopping online, jadi cik kiah propa ajak gosip.
no. there's no more.

now its different. kiteorang takde dah bising cam dulu. unless memang semua lepak sesama. and kadang cam takleh move on. one time tetiba kat masjid kan, weh mana yana? oh harini rabu. dia duduk asrama sakit perut. nisu? dia kan pegi nki kau lupa ke. aina? pegi nki sekali lah. ha bipak? kau tinggalkan dia lagi eh? takla dia pegi dengan baby.
sedih weh, sedih. semua cam act cool on the outside but inside tu Allah je yang tau betapa rindunya kiteorang kat korang.

how i miss ex-hamzahians yang united tidur sesama dulu. you know what, sekarang bila semua budak hamzah spread, we still sleeps in the class. kalau razi, balik balik aku kajai izzati tidur. kalau rusyd, dila idris ((bak kata ainul lah)). kalau khawa, ha takyah cakap, macam biasa lah dilah cap alia tu. paling penting cap. membuta je keje. yang ni bukan takleh move on, dah macam habit dah.
budak baru lak seems too smart apahal la masuk maahad pegi la masuk sekolah lain. ada sorang tu sampai tiga subject dapat seratus. nauzubillah. result budak maahad sendiri kelautt ko paham tak kelauttt sampai dasar laut kerak bumi tu ha. takpe mid-term nanti kita buat leklok. nak exam dah weh. cepat je masa berjalan. kita sendiri still leka buat benda tah pape. ((nasib baik kuning menang KOT haritu. lantakla kaitan))

lek je. tinggal dua tahun je kita sekolah. manfaatkan masa yang ada. belajar pandaipandai tinggitinggi gembirakan mak ayah. rules? langgar je. bila lagi nak langgar peraturan en. rules are made to be break. ceh okay aku tau aku ni takde lah baik mana tapi aku takde la jahat mana gak. but i'll try my best to be better inshaAllah. okbai.

Moga Allah redha