Saturday, April 25, 2015

future

Assalamualaikum.

lately, buku tarbiah seems famous and everyone started to read it. lelagi buku diagnosis enn. nangis nangis korang baca. tapi memang tak dinafikan buku tu sangat bermanfaat and banyak gila bagi input kat jiwa yang dahagakan ilmu ni. semua doktor tu cam relate kan cerita dorang dengan kebesaran Allah and that's the best part. the way they told the story pun best, santai je. macam fixi pun ada tapi yang ni bermoral sikit ah.

pastu tambah pulak medical terms yang dia letak lagi lah buat aku lagi berminat nak baca. buku ni kira cam paling cepat ah aku baca. kau tak rasa cool ke hafal medical terms yang belit belit lidah tu ((ke aku sorang je rasa centu)) talked about future, finally career path rasa cam makin jelas terang dan lurus, obstetricians and gynaecologists ((o&g)) or bahasa mudah, pakar sakit puan. saja je bajet jap. aku bukan apa, cara dia cerita pasal doctor o&g ni rasa macam challenging pun ada buat aku rasa berminat gak. nanti boleh sambut baby yeayy. rasa kepuasan bila mak dengan anak dedua selamat dan sihat tu mesti best enn. but one thing yang aku takut tu la tetiba ada on-call lak en tengahtengah malam sampai 4, 5 pagi peh pengorbanan masa tidur tu besar tu.
but one thing yang aku suka pasal doctor ni bila dia tolong pesakit tu dia cam patient come first before anything else. ha kau faham tak. keselamatan pesakit tu diutamakan. ha centu lah. dah la smart pakai kot putih tu tak rasa ke tak rasa keee ((lagi lagi aku yang pakai hahaha))

part nak belajar overseas ke tak tu tak sure lagi. tadi aku check medical university all over the world. ada satu tu kat new zealand wehhhhh. nak kat situuuuu. tapi aku rasa semua ni boleh tentukan lepas dapat result spm nanti ah. kalau ada rezeki dapat scholarship pergi overseas lah hendaknya. kalau tak, kita stay malaysia je lah. malaysia pun banyak je sebenarnya u yang ada course medic ni kan. tak kisah la asalkan belajar rajin rajin dapat anugerah dekan peh tinggi cita cita. kalau ikut lifeplans ibu, habis spm belajar kat malaysia lu sampai degree pastu kerja, kahwin ha pegi sambung master dengan family kat overseas nak sangat kan.
course medic dah la lama do. habis je foundation dengan degree, mahu umur aku dah 24 time tu hahahaha kalau takde calon lagi cemana andartututmereputututut. dah la, perjalanan masih panjang jauh berliku berduri lagi, kena tangguh dulu fikir pasal ni. kita capai straight A's spm dulu okay. everything will goes well inshaAllah.

sampai disini sahaja pertemuan kita kali ini. prof kena undur diri. pemetaan kerjaya yang cikgu jannah pesan tu aku dah siapkan dah ni ((prs take note pls)) hahaha okbai.

Moga Allah sayang

No comments:

Post a Comment